Enlightenmentz – Efficiënt omgaan met energie door elektrisch kussen

Nu het wat kouder is maken veel terrassen er graag gebruik van, de terrasverwarmer. Lekker warm, maar absoluut niet energiezuinig. Veel van de warmte vanuit de verwarmer stijgt op en gaat direct verloren. Stoov komt met de oplossing, een elektrisch verwarmd kussen dat mensen direct vanuit hun stoel opwarmt. Daarmee wordt tot wel 80 procent energie bespaard.

Teun van Leijsen is maker en bedenker van Stoov. Door mensen direct vanuit hun stoel op te warmen in plaatst van de lucht om hen heen, slaat Stoov een belangrijke stap over en werkt zo efficiënter. Van Leijsen gelooft dat in een wereld waarin wij streven efficiënt met energie om te gaan een elektrisch kussen een goede uitkomst kan bieden.

Een Stoov verbruikt maximaal 30 watt elektriciteit, terwijl een terrasverwarmer tot wel 13.600 watt aan gas verbruikt. Nu is één Stoov niet te vergelijken met één gasheater. Er zijn namelijk meerdere kussens nodig om een heel terras te verwarmen. Wanneer je uitgaat van zes Stoovs kom je op een totaal energieverbruik van 180 watt in vergelijking met 13.600 watt van de gasheater. In deze berekening wordt al rekening gehouden met het verlies tijdens het opladen. Nu nog werken de Stoovs met een stekker, maar de nieuwe kussens hebben een ingebouwde draadloze oplaadtechnologie. Zo komt van Leijsen bij horecagelegenheden zelfs uit op een besparing tot wel 90 procent ten opzichte van de gebruikelijke butaangasheaters.

Sinds begin deze maand zijn de kussens op het terras van het restaurant Buurten in Utrecht te vinden. Leijsen. ‘Begin 2015 komen we met een kussen dat geschikt is voor kerken, horeca en particulieren. Daarna volgt onze inbouwmodule zodat de technologie ook kan worden ingebouwd in binnen- en buitenmeubels en kussens. Hiervoor zijn we op zoek naar strategische partners die ook in onze duurzame visie geloven. Stoov wordt een oplossing die verder gaat dan alleen een warmteoplossing.’

Ook  in kerken zouden de Stoovkussens een uitkomst kunnen bieden. Dr. ir. Dionne Limpens heeft onderzoek gedaan naar de verwarming van kerken en is nauw betrokken bij het project. In haar onderzoek zegt zij dat door het grote luchtvolume van een kerk het veel energie kost om hem op te warmen. De warme lucht stijgt op en bezoekers zitten in de kerkbanken vaak nog steeds in de kou. De warme lucht is zo droog dat het schade aanricht aan het hoger geplaatste orgel, de schilderingen en het houtsnijwerk. Van Leijsen heeft de Stoovkussens al bij verschillende kerken geïntroduceerd (o.a. via Limpens) en zijn er pilots gestart.

Door het kussen worden de billen en of rug verwarmd. Deze warmte wordt vervolgens door het lichaam zelf getransporteerd. Het systeem is iets beperkter bij echt koude temperaturen. Bij een aantal toepassingen, bijvoorbeeld een kantoor, is een combinatie met een bestaande verwarming de beste oplossing. Volgens Van Leijsen is het vanuit ergonomisch oogpunt juist slecht om mensen van bovenaf te verwarmen zoals bestaande terrasheaters doen. ‘Ons hoofd is een belangrijke temperatuurregulator, bij extreme temperaturen. Om een goed en gebalanseerd  thermisch comfortniveau te bieden is het beter om de voeten of het lichaam zelf te verwarmen’ en de gebruikers de mogelijk te bieden om hun eigen warmteniveau te reguleren.’

Dit artikel is te lezen op de website van Enlightenmentz. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s